Kaken keittiö

Täydellinen hampurilainen

Kuljettajalle maistuu toisinaan kunnon purilainen. Eero Vottonen, maailman parhaan kokin titteliä jahtaava Bocuse d’Or kandidaatti, loihti Kaukokiidolle heinäkuun kunniaksi täydellisen hampurilaisen.

Kuva: Eero Vottonen

Kuva: Eero Vottonen

– Olen melko puristi kun tullaan hampurilaisiin. En kaipaa hyvään hampurilaiseen muuta kuin loistavan sämpylän, kunnolla grillatun pihvin ja ehdottomasti karamellisoitua sipulia.

En ole suuri ketsupin ystävä ainakaan hampurilaisissa, mutta jotain hapokasta se kaipaa lihan ja sämpylän vastapainoksi. Olenkin kehitellyt mielestäni täydellisen tavan lisätä tomaatin hapokkuus ja umami kokonaisuuteen kuitenkaan tekemättä hampurilaisesta liian vetistä tai makeaa. Ohessa onkin oma suosikki reseptini niin sämpylään kuin pihviinkin.

Täydellinen hampurilainen

6 kpl

Sämpylät
80 g voita
2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 rkl hunajaa
6 dl vehnäjauhoa
1 tl suolaa

1 kananmuna
½ dl maitoa

Lämmitä voi ja maito kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon hunaja ja hiiva. Lisää jauhot ja vaivaa taikinaa 10min. Anna levätä 5min ja lisää suola. Vaivaa vielä 10 min ja anna levätä 30min. Jaa taikina kuuteen osaan ja muotoile pyöreiksi sämpylöiksi. Anna kohota 30min ja voitele lopuksi munan ja maidon seoksella. Ripottele halutessasi seesamin siemeniä sämpylöiden päälle. paista 180c uunissa 15min tai kunnes kypsiä ja kauniisti ruskistuneita.

Pihvit
600g vastajauhettua Naudanlapaa ja paistia ( rasvaprosentti n.15% )
Suola, mustapippuri myllystä

Muotoile jauhetusta lihasta mahdollisimman vähällä vaivaamisella kuusi tasakokoista pihviä. Anna pihvien levätä hetki ja laita ne mahdollisimman kuumaan grilliin. Grillaa pihvejä n. 2min per puoli. Pihvit saavat jäädä punertavaksi sisältä. Mausta pihvit grillauksen jälkeen laadukkaalla suolalla ja mustapippurilla.

Sipulit
2kpl kuorittua keltasipulia
Voi
Suola

Leikkaa sipulit ohuehkoksi siivuksi ja hauduta niitä miedolla lämmöllä pannussa pienen voin kanssa kunnes ne ovat täysin pehmenneet ja niiden luonnollinen sokeri on karamellisoitunut (n. 30min) mausta suolalla.

Tomaatti
1kpl iso pihvitomaatti
Oliiviöljy
Suola
Mustapippuri
Tuore timjami

Leikkaa Tomaatti kuuteen siivuun. Muottia hyväksi käyttäen stanssaa tomaattisiivuista rinkuloita niin että kuoret jää pois. Mausta tomaatti kevyesti suolalla, mustapippurilla, timjamilla ja oliiviöljyllä. Kuivaa tomaattisiivuja uunissa 80c noin 1-1,5h kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut ja tomaateista on tullut intensiivisen makuisia. Tomaatteja voi tehdä kerralla isomman satsin ja säilyttää niitä kannellisessa astiassa öljyyn upotettuna jääkaapissa.

Lisäksi: Halutessaan voi hampurilaiseen käyttää laadukasta cheddar juustoa.

#kakeburger

Jaa artikkeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Keskustele ja kommentoi

kommenttia